Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Език задушен:


Вземат се около един килограм говежди, овнешки, телешки или свински език,
измиват се и се сваряват в подсолена вода, заедно с корени за супа. След като се сварят,
изваждат се, обелват се докато са още горещи, нарязват се на филийки и се слагат в сос,


приготвен по следния начин: в 1/2 чаша мазнина се задушават едновременно 1 — 2
глави лук, 1 — 2 моркова, 1/2 глава целина, 1 глава чесън, изчистен и нарязан на
дребно. Когато омекнат добре, прибавят се последователно 1 супена лъжица доматено
пюре, 1 лъжица брашно, 1 лъжичка червен пипер, 2 — 3 дафинови Листа, сол на вкус.
Всичко това се разрежда с половин чаша вино и бульон, в който са врели езиците.
Сосът ври на огъня 15 — 20 минути, след което се пасира, за да добие гладкост.
Гарнира се с ориз-пилаф, пюре от картофи и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.