Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Сос майонеза:


Майонезата се използува за основа на студените сосове, за украсяване на студени
меса, риби, яйца, зеленчуци и др.


Начин на приготвяне: За 1/2 кг майонеза се вземат около 1/2 литър олио и 3 съвсем
пресни жълтъци. Жълтъците се отделят внимателно От белтъците, слагат се в стъклен,
порцеланов или бакърен съд с обло дъно и се разтриват с малко сол, 1 лъжичка счукан
чер пипер, малко готова горчица и няколко капки оцет. Към така получената смес се
прибавя внимателно на тънка струя олиото и се бърка непрекъснато на една страна с
тел, докато жълтъците поемат определеното за майонезата олио и се получи гладък,
гъст сос. За подкиселяване на майонезата се слага лимонов сок, разтворени винена
киселина или оцет. За побеляване и разреждане на майонезата се прибавя към края на
бъркането студен бульон или малко студена вода.
За да не се пресече майонезата, олиото се слага постепенно на тънка струя.
Пресечената майонеза се поправя, като се забърка нова с един жълтък. Тогава към нея
постепенно се прибавя пресечената майонеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.