Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Мерки

 
Мерки с чаена чаша
Мерки с кафена чаша
Мерки със супена лъжица Мерки с чаена лъжица
Брашно 130 г
Вода 200 мл.
Грис 160 г
Галета 130 г
Захар на пясък 200 г
Захар пудра 180 г
Кисело мляко 200 г
Прясно мляко 220 г
Леща 200 г
Фасул зрял 150 г
Масло растително 180 г
Масло краве 210 г
Маргарин 240 г
Мас 240 г
Нишесте 125 г
Ориз 220 г
Орехови ядки цели 110 г
Орехови ядки счукани 130 г
Орехови ядки смлени 70 г 
Брашно 50 г
Грис 70 г
Галета 60 г
Доматено пюре 80 г
Захар на пясък 70 г
Захар пудра 60 г
Кисело мляко 80 г
Прясно мляко 80 г
Какао 30 г
Леща 70 г
Фасул зрял 70 г
Масло растително 50 г
Масло краве 75 г
Маргарин 60 г
Мас 70 г
Нишесте 40 г
Ориз 80 г
Орехови ядки цели 40 г
Орехови ядки очукани 50 г
Орехови ядки смлени 25 г
Стафиди 60 г
Вода 75 г
Брашно 10 г 
Грис 12 г
Галета 12 г
Доматено пюре 40 г
Желатин 15 г
Захар на пясък 20 г
Захар пудра 18 г
Кисело мляко 20 г
Прясно мляко 15 г
Какао 15 г
Лютеница 20 г
Масло растително 20 г
Масло краве 40 г
Маргарин 50 г
Мас 50 г
Нишесте 20 г
Ориз 30 г
Оцет 10 г
Орехови ядки очукани 20 г
Орехови ядки смлени 7 г
Сол 15 г
Стафиди 25 г
Червен пипер 12 г
Вода 20 г
Брашно 3 г 
Грис 7 г 
Галета 6 г 
Доматено пюре 20 г 
Желатин 6 г 
Захар на пясък 10 г 
Захар пудра 5 г 
Кисело мляко 8 г 
Прясно мляко 6 г 
Кимион 1 г 
Ким 1 г 
Канела 1 г 
Какао 5 г 
Копър сушен 1,5 г 
Кафе еспресо 2 г 
Кафе смес 5 г 
Лютеница 7 г 
Масло растително 5 г
Масло краве 7 г 
Маргарин 10 г 
Мас 20 г 
Нишесте 10 г 
Ориз 10 г 
Оцет 5 г 
Орехови ядки очукани 10 г 
Орехови ядки смлени 5 г 
Сол 5 г 
Сода бикарбонат 7 г
Стафиди 12 г 
Червен пипер 5 г 
Чер пипер смлян 1 г 
Чубрица 2 г 
Джоджен 2 г 
Вода 5 г

Други мерки 
Кашкавал — колкото кибритена кутийка около 30 г 
Сирене — колкото кибритена кутийка около 30 г 
Мая — колкото бучка захар около 12 г 
Мая — колкото голям орех около 20 г 
1 щипка (сол, захар, брашно,чер и червен пипер) 1 г 
1 шепа ориз около 50 г 
1 шепа сол около 80 г 
1 шепа жито около 55 г 
Масло — колкото яйце около 50 г 
1 бучка захар около 6 г 
1 яйце около 50 г 
1 чушка около 50 г 
1 домат около70-100 г 
1 картоф около40-100 г 
1 морков около 30-40 г 
1 малка глава лук 30-40 г 
1 голяма глава лук 100 г 

в USA---------- в Канада---------- в Европа 

1 ounce---------- 30 грама-------- 30 грама 
2 ounce---------- 55 грама-------- 60 грама 
3 ounce---------- 85 грама-------- 90 грама 
4 ounce--------- 115 грама------- 125 грама 
8 ounce--------- 225 грама------- 225 грама 
16 ounce-------- 455 грама------- 500 грама (1/2 килограм) 

1 ounce = 28.35 grams 
1 pound = 453.59 grams 
1 gram = 0.035 ounce 
100 grams = 3.5 ounces 
1000 grams = 2.2 pounds 
1 kilogram = 35 ounces 
1 kilogram = 2.2 pounds 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.