Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Сурова туршия:


корнишони, моркови, зеле, чушки, малки главички кромид лук, карфиол, 
чорбаджийски чушки, зелени домати,  целина,главичка чесън, 
няколко зърна черен пипер, бахар.
За маринатата: 
15 супени лъжици оцет, 3 супени лъжици сол, 3 супени лъжици захар,
10 аспирина.


Изчистете, измийте и нарежете зеленчуците и ги наредете плътно в буркана. По желание може да се прибавят няколко зърна черен пипер и бахар. Продуктите за маринатата се разтварят в малко вода и се изсипват в буркана. Долива се вода до горе, така че да се покрият всички зеленчуци, които може да се притиснат отгоре с лозови или вишневи пръчки. 
Претаква се и се долива с вода, тъй, че винаги зеленчуците винаги да са покрити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.