Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Дива гъска с печени кестени:


1 гъска, 200 гр. ориз, 100 гр. масло, 200 мл. прясно мляко,
200 гр. кестени, 350 гр. кервиз, 100 гр. стафиди, сол.


Изчистената и измита гъска се пече на фурна, като от време на време се облива с масло. Ръси се сол. Ако гъската е стара, нужно е предварително да се свари с малко вода / почти на пара/. Опечената гъска се поднася с гарнитура, приготвена по следния начин. Изпечените и обелени кестени се варят в млякото до полуомекване и се попарват с част от маслото. Отделно кервизът се реже на кубчета, вари се във вода с щипка сол, прибавя се и масло. Отделно в сгорещена мазнина се слага оризът, разбърква се няколко пъти и се залива с вода или бульона, в който е вряла гъската /3 части вода на 1 част ориз/. Оризът се вари до омекване на зърното. Сварените дреболии от гъската, нарязани на дребно и леко задушени в масло, се разбъркват с ориза, кервиза, кестените и почистеното грозде. Сместа се опитва на сол. Нарежда се около гъската, която се украсява с гердан от кестени. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.