Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Доматен сос:


2 кг. сладки месести домати, 3-4 лъжици олио, 5-6 скилидки чесън, 
1/2 дафинов лист, мащерка и босилек или 1 връзка магданоз, сол.


Нарежете на едро доматите (не се белят), сложете ги в дълбок съд и ги направете на пюре с миксера (с ножчето). Изсипете го в емайлирана тава и го сложете в умерена фурна. Когато остане наполовина, прибавете олиото, чесъна, дафиновия лист и сол на вкус. Доварете соса на тих огън, докато остане само на мазнина. Подправете с мащерка и босилек или със ситно нарязан магданоз и след 5 мин. дръпнете от огъня. Поднесете соса топъл или студен като гарнитура на пържени кюфтета, колбаси или зеленчуци. Сосът може да се стерилизира в буркани за зимата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.