Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Наденица със зеленчуци:


  • 500 гр. сурова наденица, 2 големи глави лук, 150 гр. гъби,
  • 2 бр. картофи (средноголеми), 10 бр скилидки чесън,
  • 1 бр. зелена чушка, 1 бр. червена чушка, 100 мл. вино, 100 мл. вода, сол.


Ако наденицата е голяма я нарязваме и с ножа правим резки по нея за да може да изтече мазнината. В тенджера с незалепващо покритие за малко запържваме наденицата.
 Необходимо е да пусне всичките си сокове и мазнина. Прехвърляме я в гювеч  или тавичка. В мазнината, която е изтекла от наденицата запържваме лука, нарязан на едро, целите скилидки чесън, гъбите на едро, картофите и чушките също на едро. Всички зеленчуци ги добавяме един след друг към наденицата. В тенджерата където сме запържвали продуктите, наливаме виното. След като кипне, прибавяме вода и с дървена лъжица хубаво изстъргваме от дъното всяко залепнало парченце от пърженето. Посоляваме малко, тъй като наденицата е солена и чрез мазнината й са се овкусили всички зеленчуци. Заливаме всичко с течността и печем около 30 минути на 200 градуса. Преди изваждане проверяваме дали са омекнали картофите.
 Сервираме след като ястието е изстинало около десетина минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.