Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Салата Цезар:


3 средни глави салата, измити, подсушени, изчистени и накъсани на едро,
8 филета аншоа, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, пресен лимонов сок на вкус, 3 рохки яйца, сварени за 1 минута и веднага охладени със студена вода, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. сос Уорчестър, 5-6 с.л. настърган пармезан, 1 ч.ч. крутони, прясно смлян черен пипер на вкус.


Изчистете зелената салата от пожълтелите и наранени листа, измийте и добре подсушете. Накъсайте или нарежете на 3-4 см. парчета и поставете в хладилник за 30 минути, за да станат хрупкави. За да направите крутоните, нарежете хляб на кубчета и след това изпържете в голямо количество олио докато станат хрупкави, извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия или решетка. Ако не искате да пържите – наредете хлебните кубчета в намазана с олио тавичка и леко поръсете с олио и запечете във фурната. 
Обелете скилидките чесън, поставете ги в голяма дървена купа и с дървена лъжица ги смачкайте по стените на съда. Извадете по-голямата част от чесъна ( чесновото масло, останало по стените на дървената купа ще придаде аромат на салатата). Добавете филетата аншоа в купата и разтрийте с дървена лъжица. Добавете горчицата, сос Уорчестър, лимоновият сок, настърганият пармезан и рохките яйца и разбъркайте много добре докато се получи кремообразна смес. 
Добавете крутоните и парчетата зелена салата. Внимателно разбъркайте. Разпределете в чиниите за сервиране и поднесете, поръсена с прясно смлян черен пипер на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.