Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Матамбре (Аржентина):


1 голяма говежда флейка, 1/4 чаша черен винен оцет, 1 с.л. счукан чесън, 
1/2 ч.л. сушена мащерка, 1 връзка спанак, 2 моркова, обелени и нарязани на 4 по дължина, 2 яйца, твърдо сварени, нарязани на 4 по дължина, 1 средна глава лук,нарязана ситно на кръгове, 2 с.л. магданоз, скълцан на ситно, 1/2 ч.л. червен пипер, 1  ч.л. сол, 2 с.л. олио, 
2-3 ч.ч. телешки бульон.

Поставете месото в тавичка от йенско стъкло. Смесете оцета, чесъна и мащерката. Изсипете марината върху месото и оставете да престои на стайна температура за 1-2 часа. Загрейте фурната до 180 градуса. Измийте спанака под течаща студена вода, отцедете и отрежете стеблата. Нахвърлете листата върху месото. Подредете отгоре морковите в редици, напречно на посоката на долния пласт. Подредете и яйцата между морковите и разпределете лука, след което поръсете с магданоза, червения пипер и солта. Внимателно навийте месото на руло, като забодете с клечки за зъби, ако е нужно и завържете с конец през 2-3 см. Сгрейте олиото в голям тиган. Добавете месото и пържете до златисто от всички страни. Преместете месото в тавичка, добавете бульона, покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 1 час. 
Когато е готово, поставете месото върху решетка да почине за около 10 минути. С нож махнете конците и нарежете месото на парчета, дебели около 1 см.
Сервирайте в затоплена чиния за сервиране и добавете малко от получения сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.