Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Месеница:


1 ч.ч. прясно мляко, 20 г. прясна мая (1/2 пакетче), 1 ч.л. сол,
1 ч.л. захар, 1 с.л олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, около 3 ч.ч. брашно,
сирене, олио.


Размийте маята заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти и замесете тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.
Месеницата се оставя да втаса (необходими са около 40 - 60 мин., според температурата на помещението), след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.