Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Лазаня Болонезе:


50-60 г. бекон, 1 глава лук, резен целина, 1 морков, 50 г. масло,
300 г. смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо,
150 г наденица (по възможност пикантна), 1 зрънце карамфил, щипка канела, 1 ч.л. черен пипер, 800 г домати от консерва или обелени пресни,
1 ч.ч. прясно мляко, щипка морска сол, 100 г сирене Пармезан, кори за лазаня.
Сос Бешамел:
2 ч.ч. мляко, 1/4 ч.ч. масло, 1/4 ч.ч. брашно, морска сол.

Нарязаните бекон, кервиз, лук и морков се запържват с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица и котлонът се засилва. Готви се докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер. Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути. 

За приготвяне на соса млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се снема от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашнената смес при постоянно разбъркване. Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври. Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата. 

Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от сосът. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан. Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.