Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Ошав:


300 г. сушени плодове, 200 г. захар, канела на пръчки, индрише, кора от 1 лимон.


Сухите плодове се измиват няколко пъти в хладка вода и се заливат с литър и половина студена вода. Варят се до пълно омекване, като сливите се слагат по-късно от другите плодове, тъй като се разваряват по-бързо. Захарта се карамелизира и се прибавя към компота. В него се пускат пръчиците канела и настърганата лимонова кора, след което компотът се кипва отново и веднага се отстранява от огъня. Сервира се студен.

Това е едно от основните ястия за Бъдни вечер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.