Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Тулумби:


1/2 л. вода, 100 мл. разтопено масло или олио, 300 гр. брашно, 6 големи яйца.
За сиропа:
700 мл. вода, 1 кг. захар, ванилия.


Смесваме водата с маслото/олиото и слагаме да заврат. Намаляваме котлона на средна температура и добавяме брашното. Бъркаме енергично, след което сваляме от огъня и бъркаме до хомогенност. Оставяме да изстине малко и започваме да добавяме яйцата едно по едно. Бъркаме през цялото време с дървена бъркалка. Сместа преместваме в пош и слагаме форма -звездичка. Шприцоваме тулумбите върху тава с пекарска хартия и печем на 180°С до златисто.
Приготвяне на сиропа:
В съд разтопяваме 100 гр. от захарта на карамел на тих огън. Заливаме 100 мл. вряща вода към карамела и разбъркваме/водата се уверете, че наистина е вряща в противен случай може да изпръска и да ви изгори. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 мин. до сгъстяване на сиропа, като за баклава. Накрая добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещ сироп студените тулумби или горещи тулумби със студен сироп. Задушаваме и оставяме да престои 24 ч. Сервираме студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.