Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Зеленчукови кюфтета:


500 г. тиквички, 50 г. масло, 1 ч.л. горчица, 1/2 глава лук, 
250 г. картофи (сварени небелени), 6 с.л. олио 1/4 връзка копър, 
1/2 щипка индийско орехче (настъргано), 300 г. кисело мляко, 2 скилидки чесън, 100 г. извара, черен пипер, сол.


Обелете тиквичките и ги настържете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете да престоят 40 минути; Настържете лука и го разбъркайте с размекнатото масло. Поръсете с черен пипер и оставете така сместа да отлежава; През това време обелете сварените картофи и ги настържете на ситно ренде. Нарежете на ситно копъра; Изстискайте добре тиквичките и ги сложете в дълбока купа; Прибавете картофите и подправете с индийското орехче и копъра; Омесете всичко добре и с влажни ръце оформете кюфтета. Изпържете ги до златисто в нагорещено олио; Обелете чесъна и го пресовайте. Разбъркайте го с киселото мляко, изварата и поръсете със сол на вкус; Разпределете кюфтетата и поднесете с млечния сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.