Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Донъти:


3 1/2 ч.ч. брашно, 4/5 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. канела на прах, 1 ч.ч. вода, 
1/3 ч.ч. захар, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 1 голямо яйце, ванилия, 
сладко или желе от малини, боровинки, ягоди или кайсии, 
пудра захар.


В дълбок съд размесваме 1 1/4 ч.ч. от брашното с маята и канелата. В друг съд загряваме водата със захарта, олиото и солта колкото само леко да се затопли. Тази смес изливаме при брашното със канелата. Можем добре да разбием сместа с електрически миксер на ниски скорости за около 3 мин. Когато прибавим останалото брашно, бъркаме вече с дървена лъжица. След това изсипваме тестото върху набрашнена повърхност и месим докато получи еластичност. Прехвърляме го в леко намазан с мазнина дълбок съд, отгоре също го намазваме, покриваме съда и го поставяме на топличко да увеличи обема си 2 пъти.
След като това се е получило, изваждаме тестото върху леко набрашнена повърхност и като леко го притиснем с длани няколко пъти, го покриваме и оставяме да почине 10 мин. След това го разделяме на 2 части, разточваме ги поотделно една от друга на не повече от  0.5 см и от всяка част изрязваме равен брой кръгове в диаметър около 10-12 см. На половината от тях по средата слагаме около 1/2 ч.л. сладко, краищата леко намокряме и захлупваме с друго, ненамазано кръгче. Притискаме краищата леко, за да залепнат и пържим по около 1 мин от двете страни в дълбок съд с много олио. Изваждаме върху кухненска хартия и напудряме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.