Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пълнени сухи чушки с картофи:


800 г. картофи, 4 глави лук нарязани на дребно, 100 мл. олио,
1 с.л. червен пипер, 10 бр. сухи червени чушки, 10 зелеви листа,
1 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер.


Картофите се сваряват, обелват и намачкват. Лукът се нарязва на ситно, запържва се и към него се добавят червения и черния пипер. Добавят се картофите, посолява се и се разбърква добре. Чушките се почистват от семената и се накисват в гореща вода, докато набъбнат. В тавичка се нареждат зелевите листа, чушките се напълват с картофената смес и се нареждат върху зелето. Заливат се с водата, в която са киснати чушките и се пекат във фурна на 180 С за 20-30 минути.

Това е едно от основните ястия за Бъдни вечер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.