Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Гръцки великденски хляб (Tsoureki):


5 твърдо сварени яйца, боядисани в червено, 3 яйца, 500 г брашно,
40 г прясна или 20 г суха мая, 100 г захар, 100 г краве масло,
настърганата кора на 1 портокал, 1/2ч.л. сол, 1 ч.л. анасон, 1 жълтък, 50 г сусам.


Разтворете маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста паста и оставете на топло място за около 30 минути да шупне(ако използвате суха мая, следвайте указанията за употреба). Сипете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата , добавете шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесете тестото. Омесете добре върху набрашнена повърхности, поставете в купа, покрийте с платнена кърпа и оставете на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум за един час. 
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио тавичка за печене. Извадете тестото от купата и отново омесете върху набрашнена повърхност. Отделете 2/3 от тестото, оформете на продълговата пита. Останалото тесто разделете на 4 части и оформете 30 см рула от всяко парче. Оформете две по две на плитка. Леко сплескайте краищата на питата и заобиколете с плитките. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете питата с поръсете със сусама. Оставете на топло за 20 минути да втаса отново. 
Направете 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставете в тях червените яйца. Сложете във фурната и печете около 35-40 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.