Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Kabsa (Ориз с месо - Саудитска Арабия):


Продукти:
500 гр. телешко месо /агнешко/, 3 с.л. растителна мазнина, вода, сол.
За ориза:
1 ч. ч.  ориз Басмати, 1 глава лук, 2 моркова, 1 червена чушка, 1 люта чушка /на вкус/, 50 г. масло, сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус, вода или бульона от месото.
Сос:
1 ч.ч. доматен сос, 1 с. л. нишесте, 4 ск. чесън, сол, кориандър, кимион, куркума, чили,
 канела на вкус, магданоз или кориандър за поръсване.


Приготвяне:
Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета. Запържваме от всички страни до порозовяване. Заливаме с вода малко над нивото на месото и довеждаме до кипене. Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване. Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.
Приготвяне на ориза:
В сгорещеното масло запържваме лука, морковите,  чушката и подправките. Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин. Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително. Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода. Количеството трябва да е в съотношение 1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз. Довеждаме до кипене и намаляваме на ниска температура. Варим под капак около 20 мин. Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.
Сосът:
Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина. Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса. Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня. Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.