Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Кренвиршки:


700 гр. брашно, 1 и 1/3 ч. ч. вода, 1 с. л. сол, 1 с. л. захар, 1 с. л. олио, 1 с. л. оцет, 1 яйце,1 жълтък (за намазване), 1 с. л. суха мая ( половин кубче прясна), кренвиршичервен пипер, чубрица, царевично брашно( ситно).


Замесва се тестото  и се оставя да втаса веднъж. След като е втасало тестото се разточва с брашно и се нарязва на ивици около 2 пръста широки. Ивиците се усукват, разтеглят, леко разточват с ръка, пак усукват и след това се "облича" кренвирша с тях, като ги увивате спираловидно около него. 
Нареждат се в тава ( тестото НЕ втасва втори път), предварително намазана с мазнина, намазват се с жълтък, поръсват се с червен пипер, чубрица и ситно царевично брашно( по желание може да сложите и сух пармезан от този, който е като сол). Слагат се в предварително загрята на 180 фурна и се пекат така до края за да не прегорят кренвиршите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.