Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пълнени чушки:


300 гр. телешко смляно месо,1 глава ситно нарязан лук, 2-3 домата, 1/2 чаена чаша ориз,4 с.л. растително масло, 8 средно големи чушки, черен пипер, червен пипер, ситно нарязан магданоз.


Лукът се задушава в растителното масло до златист цвят,след което се прибавя оризът и се пържи 3-4 минути. Налива се 1 ч.ч. гореща вода. Сместа се кипва и се отстранява от огъня, когато оризът е попил течността, размесва се с месото, прибавя се сол, черен, червен пипер и магданоза. Чушките се пълнят, без да се претъпкват с плънката, след което се поставят в широк съд. Отстрани внимателно се налива до половината им гореща вода. Варят се на тих огън около 40 минути, като се долива 1-2 с.л. гореща вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.