Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Праз с ориз:


1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2 с.л. доматено пюре, праз, черен пипер, маслини ( по желание ), сол.


Празът се измива, почиства и нарязва на ивици с дължина 2 - 3 см. Количеството му се определя в зависимост от вкусовете Ви. Задушава се в половината мазнина, докато омекне напълно. Добавя се доматеното пюре разредено с 1 ч.ч. вода.Прибавя се останалата мазнина и ориза и се оставя да се запържи няколко минути.След това се добавя сол на вкус, черен пипер и още 2 ч.ч. вода.
Оставя се десетина минути на котлона, след което се прехвърля в тавичка и се запича в предварително загрята фурна за 10 - 15 минути.
При сервиране може да се добавят маслини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.