Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Картофена крем супа:


500 г картофи, сол или 2 кубчета гъбен или пилешки бульон, 1 с.л. масло (маргарин),
1 с.л. препечено брашно.
Крутони:
3-4 филии стар хляб, 2-3 с.л. олио.

Обелените картофи се варят в 1-1.2 л вода. Смачкват се с уред за пюре (или с преса за картофи). Добавя се сол или натрошени кубчета гъбен или пилешки бульон. Може да се сгъсти със препеченото брашно, размито в малко студена вода. Оттегля се от огъня и се прибавя маслото. Хлябът се нарязва на кубчета, поръсва се с олиото, размесва се хубаво и се запържва в тефлонов тиган или се запича във фурна. Слага се при сервирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.