Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Гювеч:


1 кг. овнешко месо, 500 гр. зелен фасул, 500 гр. грах, 500 гр. картофи, 500 гр. зелени чушки,
500 гр. домати, 200 гр. тиквички, 150 гр. патладжани, 1 вр. магданоз, 200 гр. стар лук,
200 гр. бамя, 
50 мл. олио.


Нарежете месото на порции, посолете и поръсете с червен пипер. Прибавете мазнината и нарязания на филийки лук. Сложете във фурната да се запече. Доливайте по малко гореща вода. Когато месото поомекне, прибавете зеления фасул и картофите (на колелца). Също така нарязаните на парчета пиперки, домати, патладжани и тиквички, граха, бамята и ситно нарязания магданоз. Налейте една чаена чаша гореща вода. Изпечете гювеча (от време на време го разбърквайте).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.