Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Картофи с ориз:


1/2 вр. магданоз, 2 гр. млян чер пипер, 100 гр. стар лук, 1,25 кг. картофи,
80 гр. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 100 мл. олио, джоджен.


Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят в подсолена вода на тих огън до полуомекване. Прибавя се ориза и се вари. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Разбърква се с червения пипер и се прибавя към почти сварените картофи и ориз. Ястието се поръсва с магданоз, сол и черен пипер на вкус и се вари още 5-6 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.