Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Огретен от картофи:


картофи - 1,2 - 1,3 кг.краве масло - 1 пакетче (125 гр.)брашно - 5-6 с.л.,
извара или натрошено сирене - 6-7 с.л.яйца - 3-4 бр.прясно мляко - 2 1/2 ч.ч., кашкавал - 150 г.растително масло - 1-2 с.л.магданоз, черен пипер, сол - на вкус.


Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина, брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага пласт от изварата и се наръсва половината от настъргания кашкавал. 
Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.