Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Зелеви сарми:


5 глави кромид лук, 200 г ориз, 200 мл топла вода, 50 мл олио, 1 ч л захар, смлян черен пипер,
щипка сладък червен пипер, листа от една кисела зелка.


 В мазнината се задушава ситно нарязаният лук. Когато лукът е готов, върху него се изсипва оризът, който се запържва съвсем леко и се залива с 200 мл топла вода. Подправя се със захарта и смления черен пипер. Оставя се да ври, докато се изпари течността. От листата на киселото зеле се изрязват дебелите твърди части и всеки лист се разделя на две. Във всяка половинка зелево листо се слага 1 ч л от сместа. Сармите се сгъват като плик и се навиват.
 Нареждат се плътно на кръгове в тенджерата, която е постлана с изрязаните твърди части от зелевите листа. Отгоре се покриват също със зелево листо. Поръсва се само с малко сладък червен пипер. Похлупват се и се поставят на тих огън да се задушават.  От време на време се разтръсква тенджерата. Когато омекнат сармите, по малко се налива 1 чаша топла вода (не наведнъж).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.