Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Картофена крем-супа с копър и крутони:


За супата:
1.5 кг. картофи1 глава лук, 50 г. масло, 2 с.л. чубрица, 1/2 с.л. копър,
1 бр. зеленчуков бульон, 1-2 с.л. сол, 1 яйце, 1 ч.л. лимонена киселина,
4-5 с.л. кисело мляко
За крутоните:
1-2 филии сух хляб хляб, по 1 с.л. шарена сол, червен пипер и чубрица, 1 ч.л. черен пипер,
 сол, 1/3 ч.ч. олио

За супата: Обелете и нарежете на едри кубчета картофите. Поставете в голяма тенджера, добавете нарязания лук 2 с.л. чубрица и 1 с.л. сол. Варете до пълното им сваряване като разбърквате от време на време. След като са готови в отделен съд отстранете част от водата (в която сте варили) и намачкайте или пасирайте картофите, разтворете зеленчуковия бульон в част от водата и добавете към пасираните картофи, ако се налага добавете още от водата до получаване на гъста супа. Разбийте яйцето, добавете лимонената киселина и киселото мляко към него и постепенно прибавяйте към супата. Върнете за около 5 минути на котлона, след това добавете маслото, копъра и сол ако е необходимо. 
За крутоните: Нарежете сухия хляб на малки кубчета, поставете ги в добре намаслена тавичка и полейте с останалото олио, разбъркайте добре, поръсете с останалите подправки, отново разбъркайте и печете в предварително загрята фурна на 200 С 15-20 минути, като често разбърквате. 
Супата се сервира с прибавени в нея крутони.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.