Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Мусака:


500 гр кайма, 1 кг картофи2 - 3 домата (може и от консерва)2 глави лукчерен пиперчервен пиперсол
чубрицамазнина.
За заливката
2 яйца1 чаена чаша мляко ( може прясно или кисело)2 с. л. брашно.


Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината, прибавят се настърганите домати и след това каймата. Разбърква се за да не остане каймата на едри парчета. Прибавят се подправките - черен пипер, червен пипер и чубрица. Картофите се обелват и нарязват на кубчета, сипват се в тавата, посоляват се, прибавя се сместа от доматите и каймата, разбъркват се и се заливат с гореща вода докато се покрие изравнената смес. Пече се до зачервяване. След това се залива с приготвената смес от яйцата, брашното, млякото и малко сол. Отново се запича до зачервяване на заливка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.