Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Спаначена супа:


500 г. спанак1 главичка кромид лук1 морков3 супени лъжици растително масло,25 г. краве масло1 кафена чашка ориз2 домата1 чаена чаша кисело мляко, 1 яйце1 супена лъжица брашно6 чаени чаши вода1/5 връзка магданоз, джодженчерен пиперсол.


Почистените, измити и дребно нарязани лук и морков се задушават до омекване в растителното масло и 1 супена лъжица вода. Прибавя се почистеният, измит и ситно нарязан спанак, размесва се с лука и моркова, залива се с горещата вода и се вари 10 минути. Прибавят се след това оризът (фидето) и нарязаните на кубчета домати. Супата се посолява и се вари до готовност, подправя се с прясното масло, сваля се от огъня и се застройва с  брашното, киселото мляко и яйцето. Поднася се поръсена с черен пипер на вкус и дребно нарязания магданоз и джоджен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.