Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Печени чушки с доматен сос:


1.5 кг. чушки, 2 -2.5 кг домати, олио за пържене, 1 глава чесън, сол, 
1/2 връзка магданоз, щипка захар.


Изпичаме чушките и ги поставяме в тенджера да се задушат. Обелваме ги, отстраняваме част от дръжките, ако са прекалено дълги. Цепваме ги по дължина един или два пъти, както са си на коренчето, посоляваме. Загряваме мазнината, изпържваме за кратко чушките, отцеждаме от мазнината и редим в платото за сервиране. Внимавайте, защото солта загаря, а и чушките поемат малко или много мазнина.
сос:
Хубаво е доматите да са добре узрели, за да се обелят по лесно, да са месести и сладки, за да се получи хубав плътен сос.  Белим домата и пасираме. В подходящ съд сипваме 1-2 лъжици мазнина, добавяме доматения сок и оставяме на тих огън да се сгъсти. Подправяме със сол, като внимаваме, чушките все пак ще са леко соленички, евентуално захар, ако доматът е бил по-недозрял. В още топлия сос добавяме смачкания чесън. Заливаме чушките и поръсваме с нарязания магданоз. Вкусно е и топло и студено.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.