Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Боб плакия:


400 г. боб, 5 глави лук, 4 моркова, 20 г. доматено пюре, 20 г. захар,
70 мл. растително масло, 1 супена лъжица брашно, щипка мащерка,
чубрица, босилек, сол.


Фасула го накисвате в хладка вода за 4-5 часа. Сварявате го в две води и го изцеждате. Ситно нарязвате лука и го изпържвате в растително масло, добавяте морковите нарязани на колелца, доматеното пюре, захарта и разреждате с вода. Прибавяте босилека, мащерката, чубрицата и солта. Всичко разбърквате и изсипвате в тавичка, наръсена с препеченото брашно. Печете в умерена фурна докато хване коричка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.