Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пълнено агне:


1 агне с дреболиите, агнешко було, черен и червен пипер, 500 г. гъби, пресен лук, магданоз, джоджен, калоферче, 2 връзки лапад, шафран, 1/2 ч. ориз, 3/4 ч. краве масло.


За печене най-подходящо е тлъсто младо агне с тегло около 4-5 кг. Посолете отвътре и отвън добре измитото агне, след което го натрийте отвътре със счукан черен пипер, а отвън - с червен пипер. Измийте белия и черния дроб, сърцето, стомаха, далачето и момицата и ги сварете в малко вода. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребно. Сгорещете 1/2 чаша масло и прибавете към него 2 ситно нарязани връзки пресен лук, 1 1/2 чаша ориз,гъбите, нарязаните дреболии, 1 ситно нарязана връзка магданоз, 1 ситно нарязана връзка джоджен,1 ситно нарязана връзка калоферче , шафран, и сол на вкус. Налейте малко от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете сместа да ври, докато набъбне оризът. Напълнете агнето със сместа и го зашийте. Поставете го на тава върху кръстосани пръчици. Намажете го с 3/4 чаша прясно масло. Отгоре се завива с булото и се покрива с листата лапад. Сипва се около половин педя вода. Тавата с агнето се покрива с алуминиево фолио и се пече 4-5 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.