Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Рибена чорба:


500 г. прясна риба (сафрид, попчета, паламуд с главата), 600 мл. вода, 1 морков,1 глава кромид лук, 1 домат, сол, 2 яйца, щипка лимонена киселина, магданоз.


Рибата се изчиства и измива добре. 600 мл. вода се слага да заври. Морковът, лукът се нарязват на ситно и се прибавят към кипналата вода. Доматът се нарязва на кубчета и се изсипва при другите зеленчуци. Зеленчуците се варят 20 минути. Прибавя се рибата. Подправя се със сол на вкус. Вари се още 20 минути. Сварената риба се изважда и се обезкостява. Бульонът се застройва с 2 яйца и щипка лимонена киселина. Прибавя се обезкостената риба и магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.