Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Искендер кебап:


4 арабски питки, 1 с. л. зехтин, 2 пилешки(телешки, агнешки) пържоли, нарязани на хапки, 1 глава кромид, нарязана, 1 скилидка чесън, смачкана, около 300 г. доматено пюре, сол, черен пипер и смлян кимион на вкус, 100 г масло, загрято, да има балончета, 1 ч ч кисело мляко, джоджен, мента или магданоз.


Загрейте питите, нарежете ги на парчета като хапки и оставете на топло. 
Загрейте зехтина в тенджерка на средна топлина, добавете и разбъркайте пилешкото(телешкото, агнешкото) месо, лука и чесъна и гответе докато течността от пилешкото стане бистра. Разбъркайте и доматеното пюре. Овкусете с кимион, сол и пипер, гответе още 10 мин. 
Сложете парчета пита в чиния за сервиране, напръскайте с разтопеното масло, отгоре пилешка смес. Гарнирайте с кисело мляко и джоджен, мента или магданоз. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.