Добре дошли Приятели!
Сос майонеза:
Майонезата се използува за основа на студените сосове, за украсяване на студени
меса, риби, яйца, зеленчуци и др.
Начин на приготвяне: За 1/2 кг майонеза се вземат около 1/2 литър олио и 3 съвсем
пресни жълтъци. Жълтъците се отделят внимателно От белтъците, слагат се в стъклен,
порцеланов или бакърен съд с обло дъно и се разтриват с малко сол, 1 лъжичка счукан
чер пипер, малко готова горчица и няколко капки оцет. Към така получената смес се
прибавя внимателно на тънка струя олиото и се бърка непрекъснато на една страна с
тел, докато жълтъците поемат определеното за майонезата олио и се получи гладък,
гъст сос. За подкиселяване на майонезата се слага лимонов сок, разтворени винена
киселина или оцет. За побеляване и разреждане на майонезата се прибавя към края на
бъркането студен бульон или малко студена вода.
За да не се пресече майонезата, олиото се слага постепенно на тънка струя.
Пресечената майонеза се поправя, като се забърка нова с един жълтък. Тогава към нея
постепенно се прибавя пресечената майонеза.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар