Добре дошли Приятели!
Дива гъска с печени кестени:
1 гъска, 200 гр. ориз, 100 гр. масло, 200 мл. прясно мляко,
200 гр. кестени, 350 гр. кервиз, 100 гр. стафиди, сол.
200 гр. кестени, 350 гр. кервиз, 100 гр. стафиди, сол.
Изчистената и измита гъска се пече на фурна, като от време на време се облива с масло. Ръси се сол. Ако гъската е стара, нужно е предварително да се свари с малко вода / почти на пара/. Опечената гъска се поднася с гарнитура, приготвена по следния начин. Изпечените и обелени кестени се варят в млякото до полуомекване и се попарват с част от маслото. Отделно кервизът се реже на кубчета, вари се във вода с щипка сол, прибавя се и масло. Отделно в сгорещена мазнина се слага оризът, разбърква се няколко пъти и се залива с вода или бульона, в който е вряла гъската /3 части вода на 1 част ориз/. Оризът се вари до омекване на зърното. Сварените дреболии от гъската, нарязани на дребно и леко задушени в масло, се разбъркват с ориза, кервиза, кестените и почистеното грозде. Сместа се опитва на сол. Нарежда се около гъската, която се украсява с гердан от кестени.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар