Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Попска яхния:


600 г. свинско месо (телешко, овче, агнешко, говеждо), 100 мл. олио,
30 г. краве масло, 1 глава кромид лук, 2 с. л. доматено пюре,
1/2 ч. л. червен пипер, 1 с. л. брашно, сол, 600 г. арпаджик,
3-4 скилидки чесън, 2-3 домата, 50 мл. червено вино, дафинов лист,
чубрица, 4-5 зърна черен пипер.


Нарязаното на порционни парчета месо се пържи в част от мазнината до побеляване. Прибавя се лукът нарязан на дребно и се задушава до омекване. Слага се разреденото във вода доматено пюре. Като се изпари водата, се прибавя брашното, а след около 1 минута - червеният пипер. Месото се залива с гореща вода и половината вино. Посолява се. Ястието се задушава заедно с черния пипер на зърна и дафиновия лист на умерен огън до полуомекване. Прибавя се почистеният арпаджик, задушен в останалата част от мазнината до полуомекване. Доматите, почистени и нарязани на четвъртинки се прибавят към ястието заедно с почистените скилидки чесън. Поръсва се с чубрицата и се долива останалото вино. Задушаването продължава до пълното омекване на месото в плътно затворен съд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.