Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Агнешка курбан чорба:


1 агнешки врат, 2 домата, 1 връзка пресен лук, 1 зелена чушка, 1 яйце,
1/2 ч. ч. ориз, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, джоджен, сол.


Вратът се вари в подсолена вода 30-40 минути. Образувалата се пяна се отстранява и се слагат зърната пипер.Лукът и чушката се нарязват на малки парчета, слагат се при омекналото месо и се варят 15-20 минути. След това се сипва оризът. Разбърква се непрекъснато, за да не залепне за дъното. Доматите се настъргват и се прибавят към чорбата. Когато стане готово, месото се изважда, нарязва се на по-едри парчета и се връща обратно в чорбата. Подправя се с накъсан джоджен .Супата се застройва, като през цедка се изсипва разбитото яйце и се разбърква непрекъснато. Сервира се в купичка и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.