Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Катми:


500 г. брашно, 60 мл. прясно мляkо, 125 г. масло, 3 чаени лъжички захар, 300 мл. вода, 
малка бучка мая, 1/2 чаена лъжичка сол.


Към 300 г. от брашното, разредено с 1/3 от млякото, се прибавят размекната мая, солта и захарта и се разбъркват добре. Тестото се оставя да втаса. След удвояването на обема му, се прибавят останалата част от брашното и млякото (да е хладко). Полученото рядко тесто (като палачинково) се оставя да престои 25 минути на топло. След това от него се гребе с малка супена лъжица и в леко намазан с мазнина тиган се изпържват тънки листове като палачинки (като се зачервят от едната страна, се обръщат от другата страна). Нареждат се в тавичка и се заливат с леко запърженото масло (разредено с малко вода и кипнато) и се запичат във фурната. Нарязват се на парчета и се поднасят. Могат да се залеят с прясно мляко (500 мл.) подсладено със 150 г захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.