Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Агнешко печено:


2 кг агнешко месо (бут, плешка или др), 2 с л зехти
МАРИНАТА:
3 с. л. дижонска горчица2 с. л. лимонов сок, 3 с. л. ситно нарязан чесън, кора от един портокал,
сок от 1/2 портокал, 1 ч. л. смлян кимион, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. люспи от червен пипер, 
1 ч. л. морска сол, 1 ч. л. смлян черен пипер.


Всички продукти се смесват за маринатата. С така получената смес се намазва добре месото.  Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника. 1 час преди печенето се изважда от хладилника. Фурната се нагрява до 200 С.
 Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки (така се изпича отвсякъде). Отгоре се полива с 2 с л зехтин.
 Пече се около 1- 1 1/2 часа (температурата на готовото агнешко е 70 С), ако месото прегаря покрийте го с фолио.
 Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото.  Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.