Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Шаран за Никулден:


1 голям шаран, 100 мл. олио, 125 г. ориз, 4 глави кромид лук,400 мл. топла вода, смлян черен пипер, червен пипер, сол.


Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите, измива се хубаво в студена вода. След което се подсушава и се посолява отвън и отвътре.
 Намазва се с олио и се оставя да престои малко. В това време лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото. Прибавя се оризът и се запържва отново. Сместа се разбърква и се добавят подправките. Изсипва се в огнеупорна тава и се сипва водата. Прави се "гнездо" и в него се слага шаранът. Фурната се загрява на 180-200 С. Шаранът се пече 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.