Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Майорана:


Подобно на дафиновото дърво, в древността тя е била свещена. Смята се че родината й е Северна Африка. 


Там тя е многогодишно(а у нас едногодишно), високо до 40 см. тревисто растение. За подправка се използват връхните му части, които имат особено приятен аромат. Те представляват зелени "джобчета”, в които е семето. При оронване семето прилича на много ситен синап. Майораната се комбинира с лук, чесън, черен пипер. Слага се в зеленчукови супи, варива, картофени блюда. Пълнена патица според французите не може без майорана. С нея се подправят сосове, пастети, кoлбаси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.