Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Супа топчета:


200 гр. кайма, 50 гр. ориз, 1 морков, 2 глави кромид лук, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, 1 домат,
1 картоф, 1 с.л. брашно, чер пипер, магданоз, сол.


Към каймата се прибавя 1 ситно нарязана глава лук, едно яйце, чер пипер, сол и 1/3 от измития ориз. Правят се малки топчета от сместа и се овалват в брашно.
Слагат се 2 л. вода да заври. Другата глава лук и морковът се нарязват на ситно и се слагат във врящата вода. След като лукът и морковът започнат да омекват, приготвените топчета се пускат във врящата вода. След 5 - 8 минути се добавя останалият ориз, заедно с настърганият домат и нарязаният картоф. Когато супата е готова, се прибавя ситно нарязан магданоз и се застройва с разбитото яйце и киселото мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.