Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Тас - кебап:


600 г. свинско месо (агнешко, телешко, говеждо), 50 мл. олио, 25 г. краве масло,150 г. (2 глави) кромид лук, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 1/2 ч. л. черен пипер,1 ч. л. червен пипер, 1-2 зърна бахар, магданоз, сол.


Месото се нарязва на порционни парчета по 25-30 г.  Посолява се, поръсва се с част от черния пипер и бахар (едро смлени или счукани) и леко се запържва в мазнината.  В същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава дребно нарязаният лук, като се добавя малко бульон.  Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. Сместа се задушава, докато остане почти на мазнина, след което се поръсва с червения пипер, разбърква се и се разрежда с горещ бульон или вода. В получения сос се връща месото и се добавя останалият черен пипер (на зърна).  Съдът се похлупва с капак и се оставя на тих огън до омекването на месото. 10-15 минути преди да се отстрани от огъня, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло. Покрива се с капак и се оставя да къкри, докато се свърже сосът.  Готовото ястие се освежава с дребно нарязан магданоз. 
 Поднася се с гарнитура от варен ориз. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.