Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Палачинки с ягодов сироп:


За палачинките:
3 яйца3 жълтъка, 180 мл. вода, 250 мл. прясно мляко, 1/2 ч.лъж. сол, 230 г. брашно,
100 г. разтопено масло.
За ягодовия сироп: 
300 г. нарязани ягоди, 3 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. лимонов сок,
пресни ягоди за украса.


В средно голяма купа разбийте добре първите 4 продукти. Добавете брашното и солта, за да получите гладка смес. Добавете маслото. Сместа за палачинки трябва да е достатъчно гъста, че да покрие задната страна на метална лъжица. Ако сместа е прекалено гъста, добавете малко прясно мляко. Покрийте сместа и я оставете на студено за 1 час. В средно голяма купа смесете ягодите, захарта и лимоновия сок. Оставете ягодовата смес да постои 10 минути на стайна температура. Бъркайте плодовата смес, докато получите сироп. Намажете 20 сантиметров тиган за палачинки със салфетка, напоена в мазнина. Загрейте тигана на умерен огън. Вдигнете тигана от огъня и покрийте дъното му с палачинковата смес. Разпространете сместа равномерно по цялото дъно. Върнете тигана на огъня. Оставете сместа да се запържи 30 секунди, докато центърът образува коричка. С помощта на пластмасова или дървена шпатула обърнете палачинката и я опържете от другата страна още 10 секунди. Извадете я от тигана и я поставете на гладка повърхност. Поддържайте я топли. Намазнете отново тигана със салфетка. Повторете процедурата за останалата част. Сгънете всяка палачинка така, че да получите триъгълник. Залейте палачинките с ягодовия сироп, докато са още топли. Украсете ги с цели ягоди и сервирайте.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.