Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Яйца по Панагюрски:


4 яйца, 4 - 5 скилидки чесън, 1 к. кис. мляко, 1 с.л. оцет, 40 гр. краве масло или друга мазнина,
сол, червен пипер.


На котлона се поставя съд с вода и супена лъжица оцет. Когато водата заври се пускат яйцата с помощта на черпак за да не се пръскат. Варят се докато жълтъка се оцвети в оранжево и яйцата се забулят от горе. През това време се счуква чесъна с малко сол и се обърква с киселото мляко. Изсипва се в съд в който ще се сервира.
Когато готовите яйца изстинат се слагат върху млякото и ястието се залива със запръжка от маслото и червения пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.