Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Коприва с ориз:


500 г. коприва, 4-5 стръка зелен лук, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен, 4-5 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, сол.


Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.