Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Катино мезе:


500 гр. свинско месо, 250 гр. пресни гъби, 50 мл. зехтин /олио/, 50 гр масло,,2 средно големи глави лук, 1/2 връзка магданоз, 2 с.л. лимонов сок,
2 с.л. червен пипер, черен пипер, сол.


Измийте месото под течаща студена вода. Почистете от жилите и тлъстините. Нарежете на малки кубчета и задушете в сгорещения зехтин. Когато месото побелее, добавете нарязаните на дребно глави лук. Задушете до прозрачност на лука.
Добавете червения пипер, разбъркайте и след минута залейте с гореща вода до покриване на продуктите. Задушавайте ястието под капак, на тих огън - 30-40 минути. Разтопете маслото и в него за 3-4 минути запържете измитите и нарязани на дребно гъби. Прибавете гъбите към месото, посолете, разбъркайте и оставете още 10 минути на огъня. Сервирайте горещо, като подправете с лимонов сок и прясно смлян черен пипер на вкус. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.