Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пица Маргарита:


за тестото:
350 гр. брашно, 7 гр. суха мая, 1 ч. л. захар, щипка сол, 1 с. л. зехтин,
250 мл. топла вода.
за плънката:
400 гр. консервирани белени домати, нарязани, 2 скилидки чесън, пресовани, 2 с. л. сух босилек или пресен, ситно нарязан, 1 с. л. зехтин,
2 с. л. доматено пюре, 100 гр. моцарела, нарязана на филийки,
4 с. л. настърган пармезан, сол и черен пипер на вкус, магданоз.


Смесете сухата мая и захарта и 4 с. л. вода. Оставете на топло за около 15 мин да шупне. Пресейте брашното заедно със солта, сложете в голяма купа, направете дупка в средата. Там изсипете зехтина, маята и останалата вода и замесете тестото. След това сложете тестото върху посипана с брашно повърхност и месете 4-5 мин. Върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса (да увеличи обема си приблизително 2 пъти) на топло. Месете тестото още около 2 мин, разтеглете го с ръце и го разстелете в тавичка (или специална форма за печене на пица), с пръсти го разтеглете по краищата, за да бъде равно. Тестото трябва да бъде не по-дебело от 6 мм, защото ще се надуе при печенето.
 
В тенджера сложете нарязаните консервирани домати, чесъна, магданоза, зехтина и солта. Варете около 20 мин., докато сосът се сгъсти. Добавете доматеното пюре и леко охладете. Намажете със доматения сос тестото за пицата, наредете отгоре парчетата моцарела и поръсете с настъргания пармезан и печете в загрята фурна при 200 градуса около 20 мин. Поднася се гореща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.