Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Супа от коприва с ориз:


1/4 кг. коприва, една кафена чаша ориз, два стръка пресен лук, половин лимон, магданоз, олио, сол, лъжица брашно , 1 и 1/2 литра гореща вода.

Прясната коприва се измива добре, бланшира се за 1-2 минути, изцежда се и се нарязва. Загрява се олиото и в него се поставя с малко вода нарязания на ситно лук.Когато поомекне и се изпари водата, се поставя нарязаната коприва. Леко се задушава с лука, слага се лъжицата брашно,разбърква се добре и веднага се сипва горещата вода. Ориза се слага заедно с горещата вода.Разбърквате добре. Оставя се на бавен огън да заври. Когато е сварен оризът , значи е готово. Подправяте с лимон на вкус. По желание се сервира с пресен чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.